Asteptari invizibile

Recunosc ca nu sunt cea mai mare fana a cartilor psihologice/de dezvoltare personala. Totusi, printr-un concurs de circumstante (stari emotionale, persoane, intamplari) mi-am procurat doua astfel de carti. Nefiind o cunoscatoare in domeniu le-am ales in functie de titlu si scurta descriere asociata.

In ambele am gasit ceva idei interesante si le-am considerat undeva la mijloc pe scarea mea de valori in ceea ce priveste lectura, chiar inainte sa termin si a doua carte.

Ieri insa, am gasit in a doua carte o idee revelatoare. In capitolul 7 din cartea ei “Ridica-te din propria cenusa mai puternic ca oricând”, Brene Brown vorbeste despre “asteptarile invizibile” si modul in care ne influenteaza acestea.

Ce sunt asteptarile invizibile?

Nu prea sunt definite aceste “asteptari invizibile”, dar pe baza exemplelor citite si pe baza unei analize facute asupra unei experiente proprii am inteles ca asteptarile invizibile sunt “povesti” pe care mintea noastra le creeaza ca viziune asupra unei anumite situatii.

Creierul nostru lucreaza non-stop, iar noi ne ghidam viata, planurile, asteptarile dupa Constient, dar uitam ca o serie de asteptari, gânduri, sentimente, planuri se duc in Inconstient. Ele ard mocnit la baza mintii noatre si ies la suprafata si in cel mai puternic mod in momente neasteptate. Le-as putea asemana cu vulcani care erup atunci când te astepti mai putin si fara sa stii cate pagube vor cauza.

Cred ca teoria viselor este arhicunoscuta si nu mai este necesar sa o reiau in acest articol. Asa cum visele apar ca urmare a informatiilor si starilor stranse in Inconstient, tot asa putem avea si anumite asteptari inmagazinate acolo.

Aparent atat timp cat nu suntem constienti de aceste astptari ele nu ar trebui sa puna probleme, dar din pacate nu este asa. Noi devenim constienti de “asteptarile invizibile” abia atunci când ele nu se materializeaza sau când se materializeaza in locul “asteptarilor constiente”.

Asteptarile invizibile nu se materializeaza

Un exemplu clar si destul de des intalnit este munca in echipa (indiferent ca vorbim despre serviciu, curatenie, stat cu copii, sau orice altceva) vs munca individuala.

Asteptarea constienta” este ca activitatea sa fie facuta bine si in timp.

Culmea este ca de cele mai multe ori când facem o activitate individual asteptarea noastra se concretizeaza. De cele mai multe ori reusim sa facem ceea ce ne-am propus, cum ne-am propus si aproximativ in timpul alocat.

Atunci când lucram in echipa lucrurile se schimba. Asteptarea constienta ramane aceeasi, dar apare si “asteptarea invizibila“, anume de a face acel lucru mai bine si eventual mai repede. Ironia este ca de multe ori activitatea este facuta aproape bine si aproape in timp, fapt care creeaza frustrari.

Aici intervine “asteptarea invizibila“. Faptul ca noi nu am constientizat ce ne-am dorit de fapt si anume, lucrul sa fie terminat mai repede si mai bine, ne creeaza o stare de nemultumire si frustrare pe care nu o intelegem in mod obiectiv.

Iata, deci problema asteptarilor invizibile. Noi nu constientizam ce ne dorim de fapt, dar suntem nemultumiti ca nu s-a intamplat, motiv pentru care consideram ca de fapt nerealizarea asteptarii noastre constiente a fost cauza. In mod paradoxal, asteptarea constienta a fost realizata. Revenind la exemplul de mai sus, lucrul a fost facut destul de bine, intr-un timp apropiat de cel estimat.

Un alt exemplu, la fel de des intalnit. De cate ori nu ai venit din concediu spunând: “Vai, ma simt mai obosit decat inainte!”, sau “Of, nu m-am odihnit deloc in concediu!”.

Asteptarea constienta: Am asteptat un an concediul asta. Mi-am facut rezervare cu mult timp inainte. Abia astepta sa vizitez Parisul si sa ma relaxez in Orasul iubirii”

Asteptarea invizibila: Sa dorm cat mai mult. Sa fac lucruri care ma relaxeaza ( sa citesc, sa inot, etc)

Asteptarea constienta se materializeaza. Vizitezi Parisul, dar asta inseamna un plus de efort, trezit de dimineata, stat la cozi, stres pentru ca trebuie mereu sa vorbesti intr-o limba straina si pentru ca nu cunosti orasul asa ca trebuie sa faci cautari aprofundate si ca sa gasesti un magazin. Per ansamblu, concediul este reusit, te distrezi, vizitezi Orasul Iubirii, totusi te întorci cu frustrarea ca nu ai reusit sa te odihnesti in concediu.

Adevarul este ca te-ai odihnit si ti-ai deconectat minea de la activitatile zilnice, dar asteptarea invizibila nu a fost indeplinita si asa a aparut starea de frustrare.

Prin urmare, hai sa ne analizam mai des asteptarile constiente si pe cele invizibile. Acestea din urma o data observate dispar sau cel putin se armonizeaza cu cele constiente.

           “Asteptarile invizibilese materializeaza, iar cele constiente nu

Situatia aceasta este mai rara, dar si mai greu de depasit si de inteles.

Dupa cum a reiesit din cele ipoteza de mai sus, “asteptarile invizibilenerealizate creeza frustrare, nemultumire sau suparare. Pe de alta parte, realizarea lor creeaza bucurie si impresia, aparenta, ca totul a iesit foarte bine.

Problema este ca in mintea noastra, in mod inconstient, apare un conflict intre ceea ce ne-am dorit in mod constient si ce s-a intamplat de fapt, motiv pentru care bucuria este efemera.

Prin urmare, tin sa subliniez inca o data importanta constientizarii si acceptarii “asteptarilor invizibile”, intrucat ele reprezinta esenta evenimentelor din viata noastra.

Tu, ce asteptari invizibile ai/ ai avut in anumite situatii?

 

 

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s